Warning: include_once(social.png): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/clients/client32/web10/web/wp-content/themes/medical-theme/functions.php on line 801

Warning: include_once(): Failed opening 'social.png' for inclusion (include_path='.:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /var/www/clients/client32/web10/web/wp-content/themes/medical-theme/functions.php on line 801
Stomacul – Caracteristici | BROTAC MEDICAL CENTER

Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Stomacul

Stomacul – Caracteristici

Stomacul

stomacStomacul este un organ cavitar mobil, rezervor intermitent, reprezentand portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv. Este situat in etajul supramezocolic, in regiunea epigastrica si hipocondrul stang. Incepe la orificiul cardia si se termina la orificiul piloric, unde se continua cu prima portiune a intestinului subtire: duodenul. In stare de plenitudine, are forma unui cimpoi, iar examinat radiologic, in pozitie verticala, ia forma literei J.

Pentru descriere, deosebirn o fata anterioara (ventrala) si o fata posterioara (dorsala) cu rapoartele lor, unite prin margini, formand marea si mica curbura a stomacului.

Mica curbura incepe de la cardia, prezinta o portiune verticala apoi un unghi — incizura angulara sau gastrica – si devine orizontala pana la pilor.

stomac 2Marea curbura contureaza marginea stanga a stomacului, formand cu terminarea esofagului un unghi (unghiul lui His), numit incizura cardiaca, si se intinde pe o lungime de circa 40 cm pana la pilor. Stomacul prezinta o portiune verticala — pars digestoria — impartita conventional in doua segmente: fundusul gastric (fornixul sau marea tuberozitate), pe care radiologii o numesc camera cu aer a stomacului, si corpul gastric, format din restul stomacului, pana la linia ce prelungeste in jos mica curbura verticala. Portiunea orizontala a stomacului — pars egestoria — formeaza mai departe alte doua segmente: antrul piloric si canalul piloric cu caractere morfofunctionale diferite.

Bogdan Dimitriu

Director Medical Development