Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Scheletul membrului inferior

Scheletul membrului inferior

Scheletul membrului inferior

schelet picior 2Este alcatuit din trei segmente. Coapsa cu osul femur, a carei extremitate proximala prezinta gatul (colul) si capul femoral prin care se articuleaza osul coxal. Prin extremitatea sa distala ia parte la formarea articulatiei genunchiului, care este protejata anterior de un os mic si plat: patela (rotula).

Gamba al carei schelet este format din doua oase: tibia dispusa in plan medial si fibula, dispusa in plan lateral, ambele articulate intre ele la cele doua extremitati. Prin extremitatea lor distala, clestele tibiofibular sau scoaba tibiofibulara, ia parte la formarea articulatiei tibiotarsiene (talocrurala), ce corespunde gleznei.

Piciorul este alcatuit din 26 de oase care corespund celor trei segmente: tars, metatars si degete. Tarsul este format din sapte oase dispuse in doua randuri: unul posterior, alcatuit din talus si calcaneu si un alt rand, anterior, din osul navicular, cuboid si cele trei cuneiforme corespunzatoare primelor trei degete. Oasele metatarsiene se articuleaza cu degetele corespunzatoare formate fiecare din cate trei falange: I proximala, a II-a medie si a III-a distala, exceptand degetul mare (halucele), care prezinta numai doua falange.

schelet piciorScheletul articulat, in general, reprezinta pentru organismul omului componenta pasiva a aparatului de locomotie.

Bogdan Dimitriu

Director Medical Development

Comments are closed.