Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Psihologia in sarcina

Psihologia in sarcina

Sarcina produce perturbari psihice reversibile asupra carora se actioneaza prin interventii externe si interne.

rsz_bigstock-pregnant-happy-smiling-woman-s-77746199Reglarea externa se realizeaza prin interventia psihologului, medicului, kinetoterapeutului si are ca scop dirijarea comportamentului gravidei fata de sarcina si nastere.

Nasterea nu este atat de dureroasa, dar daca ea a fost perceputa ca un fenomen dramatic dureros, cu siguranta gravida se va teme de nastere. Zona corticala poate fi impresionata negativ prin vizionari de filme, povestiri, lecturi. “Desensibilizarea” se va realiza prin interventie psihologica. Se confrunta 2 metode psihologice care difera mai mult prin conceptia lor fiziologica decat prin aplicarea practica.

    1).Metoda psiho-profilactica se bazeaza pe teoria reflexelor conditionate a lui Pavlov. Potrivit acestei teorii, durerea este perceputa la nivelul cortexului, care este sediul reflexelor conditionate rezultand ca, si durerea poate fi interpretata ca un reflex conditionat. Consilierea va incerca sa modifice perceptia nasterii ca fenomen dureros.

Obligatiile echpei amintite sunt: explicarea fiziologiei organelor genitale, a modificarilor induse de sarcina, a evolutiei sarcinii, a declansarii nasterii; explicarea nasterii si a respiratiei, a momentelor si atitudinilor de diminuare a durerii.

Dupa explicare se proiecteaza filme, astfel ca teama fata de nastere sa diminueze.

    2).Metoda psiho-somatica se bazeaza pe stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic (de catre teama), care determina inchiderea colului uterin, astfel incat contractiile uterine devin dureroase si ineficiente. Metoda isi propune sa inlature factorii de tensiune neuro-vegetativa generatori de durere obstetricala.

rsz_9172570Reglarea interna (autoreglarea) se realizeaza de catre gravida, care trebui sa se autocunoasca si sa accepte noua situatie. Se realizeaza prin:

    1).Autosugestie si autocomenzi legate de dirijarea constienta a sarcinii, dar mai ales a nasterii. Se va sugestiona gravida ca nasterea nu este dureroasa.

    2).Gandirea pozitiva este legata de formulele autosugestive (“gandirea pozitiva nu ajuta intotdeauna, dar gandirea negativa este mereu pagubitoare”). Gandirea pozitiva nu se refera numai la optimism, ci si la orientarea constructiva (“sa vedem cum se poate face sa nasc usor si fara dureri”).

    3).Constientizarea corporala: acceptarea modificarilor morfofunctionale secundare sarcinii: cresterea ponderala, aparitia vergeturilor sau cloasma, varice, edeme…

Bogdan Dimitriu
Director Medical Development

Comments are closed.