Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Obezitatea

Obezitatea si Complicatiile ei

Obezitatea este o crestere exagerata a greutatii corporale (peste 25% fata de greutatea normala), cauzata de acumularea unei cantitati mari de grasime in tesutul subcutanat si in jurul viscerelor.
Obezitatea rezulta mult mai frecvent din aportul caloric in exces decat din incetinirea metabolismului. Dietele bogate in grasimi si carbohidrati rafinati si stilul de viata sedentar favorizeaza cresterea in greutate.


Obezitatea reprezinta o problema de sanatate publica, afectand 20-30% din populatia generala.
Datele statistice arata un procent de peste 50% de persoane obeze si supraponderale in Europa. In tarile europene rata obezitatii variaza invers proportional cu nivelul socio-economic, in special in randul femeilor.
In tara noastra incidenta obezitatii este de aproximativ 17% in mediul rural si circa 20% in mediul urban, fiind mai frecventa la femei. La copii variaza intre 5-10%.
Organizatia mondiala a sanatatii a definit si clasificat grade de obezitate, pe baza IMC – indicele de masa corporala, calculat prin raportul greutate/inaltime, astfel:
•gradul 1 de obezitate cu indicele de masa corporala cuprins intre 30-34,9 kg/m2
•gradul 2 de obezitate cu indicele de masa corporala cuprins intre 35-39,9 kg/m2
•gradul 3 de obezitate cu indicele de masa corporala egal sau peste 40 kg/m2

Simptomele obezitatii
De cele mai multe ori pacientii se prezinta la medic pentru bolile asociate obezitatii. Obezitatea creste riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare (aritmii cardiace, moarte subita, ateroscleroza, hipertensiune arteriala), a calculilor biliari, a sindromului de apnee in somn, artrozei (la nivelul articulatiilor supuse efectului greutatii), gutei.

Recomandari medicale
Pentru tratamentul obezitatii pot fi necesare,in functie de gradul acesteia si complicati, consultatii la dietetician, fizioterapeut, diabetolog, endocrinolog, psiholog, chirurg, psihiatru.
Medicatie: In cazuri selectionate se pot folosi medicamente cu actiune centrala (care scad apetitul), periferica (care scad absorbtia grasimilor) sau care cresc consumul energetic al organismului.
Trebuie sa stim ca obezitatea influenteaza calitatea vietii si chiar speranta de viata, deoarece mortalitatea la obezi este de trei ori mai mare decat la normoponderali, obezitatea reprezentand un factor de risc foarte important pentru foarte multe boli cardiovasculare, metabolice, reumatismale si chiar canceroase.

Exemple de alimente permise si interzise
Alimente permise: zarzavaturi,legume,fructe proaspete, cereale, paine, lapte degresat, branza de vaci slaba, carne slaba, peste slab.
Alimente interzise: dulciuri concentrate (ciocolata, prajituri, inghetata, bomboane etc), carne grasa(in special de porc),peste gras, untura, slanina, unt,smantana, branza grasa, bauturi alcoolice.

Exista mai multe cauze care pot face ca o persoana sa fie obeza:
– factori metabolici: un metabolism incetinit, datorita fie unei hipotiroidii, fie unui stil de viata sedentar;
– factori genetici: influenta genelor este mediata de efectul lor asupra celulelor adipoase si a ratei metabolice; astfel, corpurile unor persoane tind sa transforme o proportie mai mare de calorii in depozite de grasime, in timp ce in cazul altora, corpul arde aceasta cantitate de calorii suplimentare in diferite procese metabolice, indiferent de cat de mult mananca;
– stilul de viata
– sexul: femeile sunt mai predispuse la obezitate datorita hormonilor specifici(estrogeni, progesteron)
– virsta: metabolismul incetineste pe masura ce trec anii;
– obiceiuri alimentare: preferinta mancarurilor de tip fast-food;
– renuntarea la fumat: ATENTIE! Se recomanda gestionarea inteleapta a perioadei de sevraj datorata lipsei nicotinei;
– menopauza
– factori psihologici: depresia determina consumul de ciocolata sau dulciuri in cantitati ridicate intrucat stimuleaza serotonina, hormonul fericirii;
– hipotiroidia: scade capacitatea organismului de a folosi energia din alimentatie, aceasta fiind transformata in depozite de grasime;
– lipsa exercitiilor fizice;
– sindromul Cushing: prezenta in organism a excesului de cortizol, hormon care determina acumularea tesutului adipos;
– cancer pancreatic: determina o senzatie permanenta de foame, asociata cu semnele tipice hipoglicemiei;
– sindromul ovarelor polichistice: excesul de testosteron determina acumularea tesutului adipos in jumatatea superioara a corpului;
– consumul de medicamente: contraceptive orale, fenotiazine, valproat de sodiu, carbamazepina, antidepresivele triciclice, litiul, glucocorticosteroizi, acetat megestrol, thiazolidine diones, sulfoniluree, insulina, antagonistii adrenergici, antagonistii serotoninici;
– tulburarile de alimentatie: bulimia nervoasa , tulburarile de alimentatie prin excesul alimentar nocturn.

Complicatiile va pot afecta aproape toate organele. Cele mai importante sunt:
1.Complicatii cardiovasculare: hipertensiune arteriala,cardiopatie ischemica,varice ale membrelor
inferioare,tromboflebite.
2.Complicatii osteoarticulare: coxartroza,gonartroza (degenerarea oaselor bazinului si a genunchiului),spondiloza lombara.
3.Complicatii ale pielii: vergeturi, celulita, eczeme.
4.Complicatii metabolice: diabet zaharat, cresterea grasimilor in sange (colesterol,trigliceide).
5.Complicatii digestive: steatoza hepatica (ficat gras),reflux gastroesofagian.

In final, trebuie sa stiti ca obezitatea este o boala cronica care necesita un tratament sustinut mai ales igieno-dietetic (regim alimentar, exercitii fizice) si respectarea stricta a strategiilor terapeutice enumerate