Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Invatarea timpilor nasterii.Nasterea

Invatarea timpilor nasterii.Nasterea

In functie de senzatiile resimtite de gravida, in timpul contractiilor uterine se pot efectua mai multe tipuri de respir.

Invatarea timpilor nasterii.NastereaRespiratia lenta si linistita se utilizeaza cand contractiile apar la interval de 5 minute si dureaza aproximativ 45-50 secunde; travaliul se intensifica. Aceasta este o respiratie intermediara intre respiratia normala si cea profunda. Consta din inspir pe nas 4-5 secunde, apnee 3 secunde si expir lent pe gura 7-8-10 secunde. Se practica de 12 ori.

Respiratia superficiala (mica respiratie; respiratia gafaita; respiratia haletanta superficiala) se utilizeaza la o dilatatie a colului de 5 cm-la mijlocul stadiului 1, cand respiratia anterioara devine ineficienta. Este o respiratie de tip toracic superior si permite relaxarea peretelui abdominal si a colului uterin. Este respiratia caracteristica perioadei de contractie uterina.

La inceputul unei contractii: inspir profund, expir profund, inspir profund, expir incomplet. Este o respiratie superficiala din gat, cu inspir si expir in timpi scurti si egali catre sfarsitul contractiei uterine. Supune diafragmul unui efort minim. Scade presiunea pe uter si atenueaza perceptia contractiei uterine. Se invata prin aplicarea unei maini pe abdomen si una pe torace pentru a sesiza ca cele mai ample miscari se produc la nivel toracic.

Respiratia suflanta este utilizata cand dilatatia colului este aproape completa; prezentatia pe planseul perineal apasa rectul si declanseaza reflex o senzatie de screamat, dar gravida nu are voie sa se screama, deoarece se poate rupe colul uterin, dilatatia fiind incompleta. Consta intr-un expir prelung, ca si cum am vrea sa stingem o lumanare. Inspirul se realizeaza reflex si va fi prelungit. In aceasta respiratie este suprasolicitat diafragmul si grilajul costal.

Respiratia blocata se utilizeaza cand dilatatia este completa si gravida are voie sa se screama. Expulzia fatului este posibila prin cresterea presiunii intraabdominale, generata de contractie voluntara a musculaturii peretelui abdominal.

Din pozitia obstetricala pe care gravida este obligata sa o adopte, respiratia se face astfel: expir profund, inspir, blocarea toracelui prin inchiderea glosei (1 minut apnee, ce reprezinta durata maxima a unei contractii uterine), flexia capului, trage cu mainile suportul de pe partile laterale ale mesei, screamat. Este ideal ca screamatul sa se mentina pe toata durata contractiei si sa se realizeze din muschii perineului, nu din gat.

Respiratia haletanta profunda permite relaxarea musculaturii peretelui abdominal si urmeaza degajarea fatului. Limiteaza riscul aparitiei rupturilor de perineu. Pacienta nu se mai screme, lasa capul pe masa si respira profund cu gura inchisa.

Avantaje ale respiratiilor: usurarea nasterii; asigura oxigenarea mamei si fatului.

Pozitii obstetricale ce favorizeaza nutatia si contranutatia:

  1).Miscarea de contranutatie (indepartarea aripilor iliace) favorizeaza angajarea prezentatiei la nivelul stramtorii superioare-pozitia Crouzat Valcher: decubit dorsal, cu gambele in afara suprafetei de sprijin, genunchii flectati, coapsele in ABD.

    2).Miscarea de nutatie (bascularea anterioara si inferioara a bazei sacrului) favorizeaza degajarea fatului in timpu, expulziei-pozitia Devraigne Descomps: decubit dorsal, cu flexia si ABD coapselor-pozitia ginecologica.

Pregatirea fizica in perioada de lauzie: in primele zile dupa nastere se mentine repausul la pat, fiind un repaus activ cu mai multe obiective:

–stimularea circulatiei de intoarcere;             

–tonifierea musculaturii: contractii izometrice prin impingere cu picioarele in tablia patului (de 12 ori);

–gimnastica respiratorie;

–tonifierea planseului pelvin realizata cat mai repede si dureaza cel putin 6 saptamani dupa nastere si se va continua toata viata pentru ca poate avea repercusiuni asupra vietii sexuale.

Exercitiile se pot practica din orice pozitie confortabila, dar nu picior peste picior.

Bogdan Dimitriu
Director Medical Development

Comments are closed.