Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Intestinul subtire

Intestinul subtire – Generalitati

Intestinul subtire

intestin subtire 2Intestinul subtire se intinde de la orificiul piloric pana la valvula ileocecala. Prezinta o serie de inflexiuni, numite anse intestinale, si este format din trei segmente:

  • Duodenul,
  • Jejunul,
  • Ileumul.

Duodenul are o lungime de 25-30 cm si o forma de potcoava deschisa in sus si la stanga, in concavitatea careia se inscrie capul pancreasului. Prezinta un segment initial langa pilor, numit bulbul duodenal, mobil, sediul frecvent al ulcerelor duodenale. Face apoi o flexura superioara – genunchiul superior – si se indreapta in jos, formand segmentul descendent, lung de 10-12 cm, dupa care devine orizontal, alcatuind flexura inferioara (genunchiul inferior), constituind segmentul transvers care urca apoi spre unghiul duodenojejunal – segmentul ascendent – ce se continua cu jejunul.

De la, nivelul unghiului duodenojejunal incepe intestinul subtire – mezenterial. La acest nivel, peritoneul parietal formeaza cu duodenul niste cute sau fosete.

intestin subtireIntestinul subtire este lung de 4-5 m, cudat, iar, ansele intestinale sunt dispuse mai mult orizontal in partea superioara, formand segmentul jejunal si vertical in rest, formand segmentul ileal. Intre cele doua segmente nu exista o delimitare precisa. Structural intestinului i se descriu aceleasi tunici, cu mentiunea ca la nivelul mucoasei, valvulele semicirculare Kerkring, numite si conivente, sunt mai numeroase in segmentul jejunal in raport cu functiile sale si prezinta vilozitati mai importante. Tesutul limfoid, la, acest nivel, este dispus sub forma de foliculi solitari sau grupati, formand placile lui Peyer, mai numeroase la ileum.

Bogdan Dimitriu

Director Medical Development

Comments are closed.