Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Infiltratii

Scopul infiltratiilor este ca substanta antiinflamatoare sa fie injectata cat mai aproape de locul durerii.
Se va stabili tipul potrivit de infiltratie in functie de patologia pacientului.

Infiltratiile sunt indicate in mod special pentru:
-Stenoza canalului vertebral
-Spondiloliza
-Afectiunea degenerativa a discului intervertebral
-Sciatica
-Bursita
-Sindromul de tunel carpian
-Umar inghetat
-Guta
-Osteoartrita ( coxartroza, gonartroza, etc )
-Fasceita plantara
-Artrita psoriazica
-Artrita reactiva

Acidul Hialuronic este un compus format din acid glucuronic si N-acetilglucosamina ce se secreta in mod natural de catre organismul uman sau animal, fiind prezent in derma, lichidul sinovial al articulatiilor si in umoarea vitroasa a ochiului.
Acidul Hialuronic este un component natural al lichidului sinovial din genunchi. Acest lichid lubrifiaza articulatia, facilitand o miscare fluida, fara frecarea oaselor si actioneaza ca un absorbant al socurilor transmise la nivelul genunchiului. In formele avansate de artroza, lichidul sinovial se gaseste in volum redus. Ideea din spatele infiltratiei articulare cu acid hialuronic este de a inlocui o parte din acidul hialuronic care s-a pierdut.
Afectiunile ce pot fi tratate prin infiltratii cu acid hialuronic sunt artrozele de orice fel si stadiu, cu mentiunea ca tratamentul are un efect cu atat mai eficient, cu cat boala artrozica se afla intr-o stare mai incipienta.
Pacientii cu dureri localizate strict la nivelul zonei lombare sau cu dureri care coboara pe picior (cauzata de nervul sciatic) pot beneficia de infiltratii. Beneficiile pot fi pe termen scurt 7-14 zile sau indelungat 6-12 luni, si se traduc prin scaderea in mare masura (peste 80%) a durerii si a inflamatiei locale.
Leziunile de cartilaj sunt cea mai frecventa cauza a durerilor si limitarilor de mobilitate la nivelul genunchiului.Suprafata articulara a femurului si tibiei este acoperit de cartilaj.Intre cele doua exista un alt tesut cartilaginos numit menisc care are rolul de absorbtie a socurilor de la nivelul cartilajului. Totodata, articulatia este lubrifiata de catre lichidul articular. Artroza incepe cu leziunea suprafetelor cartilaginoase dupa care procesul distructiv atinge si structurile osoase, structurile moi din jurul genunchiului respectiv lichidul sinovial. Aceste leziuni pot aparea in zone bine delimitate la nivel articular sau se pot extinde pe toata suprafata acestuia. Leziunile izolate pot fi datorate unor traumatisme sau unei suprasolicitari cronice.

Avantajele infiltratiilor cu acid hialuronic
Infiltrarea de acid hialuronic in articulatia afectata de artroza prezinta multe avantaje, cele mai importante beneficii fiind enumerate mai jos:
-inhiba durerea
-reduce inflamatia
-creste mobilitatea
-creste calitatea lichidului sinovial, respectiv vascozitatea si elasticitatea acestuia
-lubrifiaza articulatia permitand oaselor sa alunece lin, fara frecare
-stimuleaza corpul sa produca si sa echilibreze cantitatea de acid hialuronic necesara
-protejeaza si hraneste cu nutrienti cartilajul osos
-protejeaza membrana sinoviala
-reduce consumul de medicamente si nu are efecte secundare
-scade riscul de artroplastie

Rolurile Acidului Hialuronic :
•Protector al cartilajului
•Proprietati vascoase – La efectul de frecare dintre suprafetele articulare , moleculele de Acid Hialuronic din lichidul sinovial, actioneaza ca lubrefiant protejand suprafetele articulare de deteriorarea mecanica,
•Proprietati elastice – Sub presiunea de incarcare articulara, acidul hialuronic din lichidul sinovial actioneaza ca un absorbant de socuri , protejand cartilajul fata de trauma compresiva
•Hranirea cartilajului
•Mici molecule ca apa, electroliti, diversi nutrienti pot strabate liber cartilajul si sinoviala
•Molecule mari ca proteinele si alti mediatori ai inflamatiei strabat cu greu reteua
•Protectia tesutului sinovial
•Acidul Hialuronic reprezinta o bariera protectoare pentru sinoviala si de asemenea mascheaza receptorii pentru inflamatie de la nivelul genunchiului

Un avantaj al injectiilor intraarticulare cu acid hialuronic este acela ca procedura este lipsita de complicatii majore. Cel mai frecvent, pot aparea umflarea si disconfortul la nivelul locului injectarii. Tinand cont ca riscul este foarte mic, medicul poate recomanda un astfel de tratament pentru a amana sau a evita operatia.
Veti putea constata pe masura ce injectiile continua sa fie administrate, ca durerea resimtita in genunchi scade.De asemenea, injectiile pot stimula corpul sa produca mai mult acid hialuronic.

Comments are closed.