Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Glandele salivare

Glandele salivare – Caracteristici

Glandele salivare

Glandele salivareGlandele salivare sunt anexate ca o salba in jurul cavitatii bucale in care isi varsa secretia. Dupa modul in care se grupeaza, ele se diferentiaza in glande mici si glande mai voluminoase. Printre glandele mici deosebim:

  • glande labiale, situate la nivelul buzelor,
  • bucale si jugale, in mucoasa obrajilor,
  • palatine, in mucoasa valului palatin,
  • linguale, in mucoasa limbii.

Printre glandele mari deosebim: glanda parotida, situata in loja de langa ureche, prezinta o prelungire superficiala faciala, o prelungire profunda faringica si canalul sau de excretie — canalul lui Stenon. In grosimea sa, este strabatuta de nervul facial care trece prin glanda ca printre foile unei carti, si de vena carotida externa.

Glanda submandibulara, situata sub planseul bucal, inauntrul unghiului mandibulei, in loja sa, prezinta de asemenea o prelungire anterioara sublinguala si un canal excretor — canalul lui Wharton.

Glandele salivareGlanda sublinguala mare, situata in zona anterioara a planseului bucal, in loja sa, prezinta canalul sau de excretie — canalui lui Bartholin, care se deschide lateral de fraul limbii, iar cele sublinguale mici prin canalele lui Rivinus, de-a lungul plicii. Glandele mici secreta numai mucina, pe cand cele mari secreta si fermenti salivari (ptialina).

Bogdan Dimitriu

Director Medical Development

Comments are closed.