Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Ficatul

Ficatul – Caracteristici

Ficatul

ficat 2Ficatul reprezinta cea mai voluminoasa glanda din organism, dotata cu multiple functii metabolice. Imbraca forma unui hemiovoid si prezinta doua fete si doua margini. Fata superioara sau diafragmatica, convexa, este brazdata sagital de un sant, care pare sa formeze limita dintre lobul drept si lobul stang.

In regiunea posterioara a fetei diafragmatice, in dreptul ligamentului coronar, unii autori descriu o fata posterioara a ficatului, adica o fata lipita de peretele dorsal al trunchiului. Fata inferioara sau viscerala a ficatului este brazdata de trei santuri, dintre care doua sagitale si unul transversal — similare literei H — si impartite de acestea in patru teritorii:

  • -lobul drept si lobul stang; in centru, inaintea santului transvers,
  • -lobul patrat,
  • -lobul caudat.

Aceste santuri sunt create, in realitate, de catre elementele prezente aici:

  • -in santul sagital drept, anterior, se afla vezicula si patul veziculei biliare, iar posterior, santul venei cave inferioare (caudala);
  • -in santul sagital stang, anterior, ligamentul rotund, iar posterior, ligamentul venos Arantius (vestigiul unui canal venos), care unea in viata embrionara vena ombilicala stanga cu vena cava inferioara,
  • -in santul transvers se afla hilul hepatic, adica locul pe unde intra sau ies din ficat elementele pediculului hepatic: artera hepatica, vena porta si canalele biliare cu ramurile lor drepte si stangi.

ficatDin santul transvers, peritoneul visceral hepatic trece pe stomac, formand micul epiplon sau ligamentul hepatogastric, a carui margine dreapta constituie ligamentul hepatoduodenal, in interiorul caruia se afla elementele pediculului hepatic. Marginile ficatului, situate inferior, se deosebesc in: marginea anterioara mai ascutita si marginea posterioara acoperita de diafragm si mai rotunjita.

 Bogdan Dimitriu

Director Medical Development

Comments are closed.