Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Faringele

Faringele – Caracteristici

Faringele

faringe aFaringele este un organ cavitar, situat inaintea coloanei cervicale, la intretaierea cailor aeriene si digestive. Portiunea sa initiala se afla la baza craniului, este mai larga decat in rest — fornixul — si comunica anterior cu fosele nazale, etajul nazofaringian, cu cavitatea bucala — buco sau orofaringele si cu laringele – laringofaringele. El se continua cu esofagul la nivelul vertebrei C6.

Ca structura, este alcatuit dintr-o tunica adventice de tesut lax, o tunica musculara de muschi striati, constituita din fibre circulare: constrictorul superior (cefalofaringic), mijlociu (rinofaringic) si inferior (laringofaringic) ai faringelui, si fibre longitudinale, ridicatori ai faringelui; tunica submucoasa alcatuita din tesut fibros si descrisa de Thoma Ionnescu ca aponevroza interna a faringelui si tunica mucoasa, care captuseste lumenul faringelui.

faringe 2aEa se continua cu mucoasa cavitatilor vecine, fiind prevazuta pe alocuri cu foliculi limfatici si alte tonsile, deosebite de cele palatine: amigdala tubara (Gerlach) de langa orificiul tubei lui Eustachio, amigdala faringiana (Lushka) si amigdala laringica (Katzenfeld). Aceste tonsile formeaza inelul limfo-epitelial al faringelui (Waldeyer), cu rol de aparare biologica contra infectiilor.

Bogdan Dimitriu

Director Medical Development

Comments are closed.