Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Dintii

Dintii – Caracteristici

Dintii

dintiDintii, fixati in alveolele dentare ale maxilarului si mandibulei printr-o articulatie proprie — gomfoza sunt in numar de 32 la adult, formand dentitia permanenta (intre 7 si 15 ani) care o inlocuieste pe prima, temporara, numita dentitia de lapte. Dupa forma si caracterele individuale ale dintilor, se deosebesc patru feluri de dinti:

  • -incisivi (8),
  • -canini (4),
  • -premolari (8),
  •  -molari (12).

Dintii prezinta o coroana, partea vizibila a dintelui, o radacina implantata in alveola, al carei varf se numeste apex si, intre ele, un gat – colul dintelui.

dinti 2Din punct de vedere structural, dintele este format dintr-un tipar de dentina (ivoriu) cu coroana acoperita de o substanta adamantina, numita smalt, si de radacina, acoperita de o substanta osoasa, numita cement. In interior este menajata o cavitate, camera pulpara si canalul radicular in care se adaposteste pulpa dentara, formata din vasele si nervii dintelui, care patrund aici prin orificiul apexian al dintelui. Complexul format din dinte si alveola se numeste parodonton, iar ligamentul alveolodentar, periodont, a caror degenerescenta produce parodontoza.

Dimitriu Bogdan

Director Medical Development

Comments are closed.