Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Cavitatea abdominala

Cavitatea abdominala

Cavitatea abdominala

cavitateaabdominalaCavitatea abdominala delimitata in sus de cupola diafragmatica, in jos de bazin — cavitatea pelviana, iar pe laturi de peretii abdominali, este captusita pe fata sa interna de o foita numita peritoneu. Aceasta, dupa ce captuseste peretele abdominal, peritoneul parietal, trece si pe organele din cavitate acoperindu-le, peritoneul visceral, si fixindu-le la peretele trunchiului prin portiunea numita mezou. Intestinul subtire este fixat la perete de mezenter (mezosteniu), colonul de mezocolon etc.

Aceste mezouri impart cavitatea din punct de vedere topografic in regiuni sau loji. Mezocolonul transvers impreuna cu epiplonul mare (omentum major) impart cavitatea in loja supramezocolica si inframezocolico. Mezenterul, prin radacina sa, imparte regiunea inframezocolica in loja mezentericocolica dreapta si stanga (sau firida colica dreapta si stanga). In afara colonului ascendent si descendent se formeaza firidele paracolice (spatiul parietocolic) dreapta si stanga.

cavitatea abdominala 2Pentru localizarea organelor in raport cu peretele ventral al abdomenului s-au descris noua regiuni asezate in trei etaje:

  • -in etajul superior, doua regiuni laterale, numite hipocondrul drept si stang (regiunea de sub rebordul costal cartilaginos — condral) si median regiunea epigastrica;
  • -in etajul mijlociu, doua regiuni laterale sau flancul drept si stang, iar median, regiunea ombilicala sau mediogastrica;
  • -in etajul inferior, doua regiuni laterale inghinoabdominale sau fosele iliace, iar intre acestea, median, regiunea hipogastrica.

Bogdan Dimitriu

Director Medical Development

Comments are closed.