Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Caldura

Caldura – Efectele factorului termic asupra organismului

Caldura – Efectele factorului termic asupra organismului

 335982-53314-2Felul in care organsimul raspunde la aplicarea factorului termic se apreciaza, printre altele, dupa reactia dermovasculara si intensitatea reactiei subiective a pacientului (arsura la aplicarea de cald, durere la aplicarea de rece).

Reactia dermovasculara reprezinta felul in care se modifica circulatia superficiala la aplicarea locala a factorului termic. Astfel la aplicarea de cald se vor produce urmatoarele reactii: vasoconstrictie de scurta durata, o hiperemie activa timp de cateva zeci de secunde urmata de o hiperemie pasiva cu vasodilatatie capilara si venulara.

Modul in care apare precum si intensitatea reactiei depind de intensitatea factorului termic aplicat, rapiditatea aplicarii factorului termic, existenta factorilor adjuvanti (mecanici sau chimici), numarul de aplicatii termice de aceeasi intensitate (cu cat sunt mai numeroase cu atat reactia dermovasculara apare mai lent si este mai putin vizibila, datorita acomodarii tegumentului).

Reactia dermovasculara este de fapt oglinda reactiei intregului organism, deoarece intreaga circulatie raspunde la aplicarea factorului termic, chiar daca aplicarea se face doar pe zone limitate ale corpului. Astfel, aplicarea de caldura va avea un impact la nivelul circulatiei generale prin: mobilizarea depozitelor de sange, cresterea vitezei de circulatie a sangelui, cresterea volumului circulator, cresterea debitului circulator si scaderea tensiunii arteriale atat sistolice cat si diastolice.

blood-vesselsAplicatiile calde de scurta durata cresc randamentul muscular; caldura creste elasticitatea tesutului conjunctiv.

Din punct de vedere metabolic, la temperaturi ridicate se vor amplifica arderile pentru glucide si lipide.

La nivel local, in cazul aplicatiilor de caldura va aparea o acumulare de energie calorica in tegument si in tesutul celular subcutanat, o amplificare a metabolismului local, un efect analgetic precum si un efect de stimulare a termoreglarii periferice.

Comments are closed.