Program Callcenter : Luni Vineri - 8:00 am 20:00 pm
  Contact : 021-9406

Artroza

Artroza apare cand cartilajul de la nivelul unei articulatii se degradeaza progresiv, determinand modificari ale structurii articulare si ale osului, care reactioneaza prin formarea de ciocuri (osteofite).
In principiu, fenomenul are loc atunci cand celulele (condrocitele) sunt mai putin numeroase, mai putin active sau nu au la dispozitie materialele necesare producerii componentelor de cartilaj (colagen si proteoglicani) sau cand acestea din urma sunt distruse de actiunea unor enzime. Rezultatul este transformarea cartilajului dintr-o structura neteda si elastica in una neregulata (fisurare, ulcerare) si rigida. Miscarea este compromisa, iar lipsa amortizarii socurilor transmite capetelor osoase solicitari neobisnuite si osul se deformeaza (remodelare).


Noua “geometrie” articulara duce la compromiterea structurilor de stabilizare (capsula si ligamente) si a muschilor de vecinatate, cu aparitia disfunctiilor articulare, generand dureri si dificultati la mobilizare, ulterior – deformari si impotenta functionala.
Statisticile arată ca, dintre persoanele care au in jur 60 de ani, cel putin 35% au suferinte de tip artrozic. Specialistii sustin ca procentul ajunge la 80 – 90 % la cei cu varste mult mai inaintate.
LOCALIZAREA LEZIUNILOR:
•COLOANA VERTEBRALA ( spondiloza sau spondilartroza)
•GENUNCHI (modificari degenerative ale cartilajului rotulei. In cazul unei imobilizari indelungate apare si atrofia musculara)
•SOLDUL (coxartroza este mai des intalnita la barbati. Durerea apare mai ales la mers Si poate iradia In regiuni vecine precum creasta iliaca, fesa sau chiar genunchi)
•MANA (pot fi afectate mai multe tipuri de articulatii, cu aparitia nodulilor Heberden sau a nodulilor Bouchard, procesul poate fi insotit de inflamatie)
•PICIORUL
•COTUL, UMERI ( mai rar afectate)

Artroza cervicala -se refera la degenerarea cronica a cartilajului dintre vertebrele cervicale. Cu alte cuvinte, aceasta se dezvolta in zona gatului. Boala apare, de obicei, la persoanele care au varsta de aproximativ 40 de ani.

Artroza fatetelor articulare – aceasta este cunoscuta si sub denumirea de sindromul fatetelor articulare. Boala este mai des intalnita la persoanele in varsta. Artroza fatetelor articulare poate fi inclusiv rezultatul unui prejudiciu. Apare atunci cand partea posterioara a articulatiilor coloanei vertebrale se uzeaza.

Coxartroza -este un tip de artroza degenerativa care afecteaza articulatia soldului. Este cunoscuta si sub denumirea de artroza articulatiei soldului. Coxartroza apare, de obicei, ca urmare a degenerarii accentuate a cartilajelor articulatiilor. Disconfortul este provocat de pierderea de cartilaj al oaselor.

Artroza lombara -este o boala a coloanei vertebrale cauzata de degenerarea cronica dintre vertebrele lombare. Este cunoscuta si sub denumirea de artroza coloanei vertebrale lombare sau artroza coloanei vertebrale.

Artroza articulatiilor -este o boala degenerativa deseori semnalata, care presupune aparitia durerilor si disconfortului in timpul miscarilor umarului. Conditia poate fi tratata cu ajutorul terapiilor medicale.

Ce se poate face după ce a fost stabilit diagnosticul?
Tratamentul acestei afectiuni consts in schimbarea stilului de viata prin efectuarea de exercitii fizice, reducerea greutatii corporale (daca este cazul), evitarea ridicarii de greutati mari, evitarea frigului si a umezelii alsturi de tratamentul medicamentos ce consta in administrarea de analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene sau medicamente patogenice (cum ar fi glucozaminsulfatul).
Balneoterapia, kinetoterapia, fizioterapia au efecte benefice in aceasta afectiune.

Comments are closed.